akfasalca
bulgur
img_3420
img_3422
img_3425
img_3427
img_3465
smida
zonnebloem olie
aaa
aaab
adurum
alunch
asultan4
asultans2
asultans3
b4
brodje-kofte
brodjefalafel
halal_large
kapsalon
lahmacun-1

hoofdgerechten

Egyptische rijst

Egyptische rijst.

Voor 4/5 personen.

Benodigheden:

- 1 mok Basmati rijst
-  Echte boter
-  Vegeta kruiden of een boulion blokje
- Vermecelli
- Water
 

Was de rijst in een zeef en haal de donkere korrels eruit. Zet een de pan op het vuur en doe twee klonten boter erin. Schep 3 pollepels rijst in de pan en bak dit tot dit goud bruin is. Voeg een klein handje vermecelli toe aan de rijst en bak dit eventjes mee tot dit ook een goudbruine kleur krijgt.

Doe de rest van de rijst in de pan en voeg 1 1/2 mok water toe. De rijst moet goed onder water staan. Voeg indien nodig nog wat meer water toe. Voeg de vegeta kruiden of een boullion blokje met de zout aan de rijst toe en laat het geheel koken. Zet het vuur half wanneer het water kookt en doe de deksel op de pan. 

Met 15/20 minuten moet de rijst gaar zijn. 

 

EETSMAKELIJK!

 

Egyptische Bamya

Egyptische bamya met lamsvlees.

Voor 4/5 personen

 Benodigdheden:

- 1 pot Bamya (Sera Bamya 550 gram €1.99)
- 5 trostomaten
- 2/3 teentjes knoflook
- 1 grote ui 
- Tandoori kruiden ( 100gram €1.00)
- Ras el Hanout kruiden ( 100gram €1.00)
- Zout en peper
- Echte boter
- verse koriander
- 400/500 gram lamsvlees zonder bot 
- Snelkookpan ( kan ook normale pan zijn, maar dan heeft het vlees langer nodig om gaar te worden)

Snij het vlees in brokken van 1.5 cm bij 1.5 cm. Marineer het vlees met de kruiden Ras el Hanout, Tandoori, zout en peper. Laat dit een half uurtje staan. Bak het vlees even op en giet hier water bij. Houd er rekening mee dat er genoeg vocht over moet blijven voor de saus van de bamya. Doe deksel op de pan en laat binnen 15 minuten garen. 

Snij de uien klein en tomaten in blokjes. Doe de boter in een pan  en gooi de uien erbij. Bak de uien tot ze goudbruin zijn. Gooi de tomaten erbij en bak dit even mee. Doe tegelijkertijd de geperste of gesneden knoflook teentjes erbij.
Was de bamya in een zeef en laat dit even uitlekken. Doe de bamya bij de uien en tomaten en bak dit eventjes mee. Voeg zout en peper toe.

Haal de deksel van de snelkookpan en gebruik het vocht van het vlees voor de saus van de bamya. Doe het vlees ook bij de bamya en uien in de pan. ( LET OP HET VLEES MOET GOED ZACHT ZIJN). Voeg net zoveel vocht toe tot je een goede saus hebt. Voeg op het allerlaatse moment de gehakte koriander toe en roer dit door de saus. Proef van de saus en voeg indien nodig nog wat kruiden toe. Laat het geheel nog 10 min op een laag klein vuurtje staan. 

Dit gerecht is perfect te combineren met Egyptische rijst!

EETSMAKELIJK! 

 

Pagina 1 van 3